Tarım ilaçları tehlike saçıyor: Yeni bir pandemi gelebilir mi?

Mantar Direnci: Tehlikenin Boyutları

ABD Kaliforniya Üniversitesi Davis’ten enfeksiyon hastalıkları uzmanları Dr. George Thompson ve Dr. Angel Desai, New England Journal of Medicine dergisinde yayımladıkları makalede mantar direnci konusunda uyarıda bulundu. Bilim insanları, zararlı mantarları yok etmek amacıyla geliştirilen yeni tarım ilaçlarının, insanlar ve hayvanlarda görülen tehlikeli enfeksiyonların tedavisini giderek zorlaştırdığını belirtti.

Mantarlar Artan Dirençle Karşı Karşıya

Uzmanlara göre, antifungal ilaçların bilinçsizce kullanılması sonucunda mantarların direnç kazanabildiği ve bu durumun insanlarda hayat kurtaran tedavilerin etkisiz hale gelmesine yol açabileceği vurgulanıyor.

Thompson ve Desai, “tek sağlık” (one health) yaklaşımının benimsenmesi gerektiğine dikkat çekerek insan, hayvan ve çevre sağlığının birbiriyle bağlantılı olduğunu savunuyor.

Antibiyotik Direncine Paralel Bir Durum

Antibiyotik direncine benzer şekilde, antifungal direncin de bilinçsiz kullanım sonucunda ortaya çıktığını belirten uzmanlar, çevresel antifungal kullanımının benzer bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

İklim değişikliği, rüzgar yönleri ve küresel hareketlilik mantarların yayılmasını kolaylaştırıyor. Seyahat eden bireyler, göçmen hayvanlar ve kontamine olmuş eşyalar, patojenlerin farklı bölgelere taşınmasına neden olabiliyor.

Son Yıllarda Tedavisi Zor Mantarlarda Artış Gözlemleniyor

Son yıllarda, Candida auris gibi tedavisi zor mantar türlerinde büyük bir artış yaşanıyor. Bu mantar, insan hücrelerine benzer yapısı nedeniyle kullanılan ilaçların ciddi yan etkilere sebep olabiliyor. Ayrıca, klinik kullanıma uygun antifungal sayısının sınırlı olması da direnç gelişimini daha da kritik hale getiriyor.

Makalede, antifungal direncin doğrudan ilaç miktarıyla ilişkili olduğu vurgulanarak, tarım ilaçlarının uluslararası düzeyde koordinasyon içinde geliştirilmesi ve kullanılması gerektiği belirtiliyor. Thompson ve Desai, ortak karar alma sürecinin maliyetleri azaltabileceğini ve dirençli patojenlerin yayılmasını engelleyebileceğini ifade ediyor.

 

Related Posts

İran, ABD ile müzakere masasına dönecek

İran, ABD ile yeni bir nükleer müzakereye yeşil ışık yaktı ancak Dışişleri Bakanı Arakçi, bunun için Washington’dan askeri saldırı olmayacağına dair garanti istedi. Arakçi, diplomasinin hâlâ bir seçenek olduğunu vurguladı.

Hatay ateş çemberinde: Yangın evlere sıçradı, tahliyeler başladı

Hatay’da orman yangını nedeniyle göz gözü görmüyor. İki gündür yangınlarla mücadele devam ederken yangın evlere sıçradı, Alahan tahliye ediliyor.

Resmî Gazete’de bugün (1 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (1 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Hatay’da orman yangını: Bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

CHP’den 100’üncü günde Saraçhane çağrısı: Saati belli oldu!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile arkadaşlarına yönelik operasyonların 100’üncü gününde 1 Temmuz’da Saraçhane’de yapılacak buluşmaya ilişkin bilgiler verdi.

Yangını yağmur söndürdü, Bakan Yumaklı ‘Rabb’imin Lütfu’ dedi

Sakarya’daki ormanlık alandan Bilecik’in Gölpazarı ilçesine sıçrayan yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının şiddetlendiği anlarda yağmur yağmasına ‘Rabb’imin lütfu’ yorumu yaptı.