Avrupa’daki bilim insanları, mağaralarda yaşayan örümcekleri “zombilere” dönüştüren yeni bir mantar türü olan Gibellula attenboroughii’yi keşfetti.
Ünlü doğa bilimci Sir David Attenborough’un adını taşıyan mantar, örümcekleri ölmeden önce ağlarını terk edip açık alanlara geçmeye yönlendiriyor ve mantarın sporlarını daha etkili bir şekilde yaymasına olanak sağlıyor.
İLK OLARAK 2021’DE GÖRÜLDÜ
Mantar ilk olarak 2021’de Kuzey İrlanda’daki terk edilmiş bir barut deposunda bir televizyon ekibi tarafından görüldü. O zamandan beri araştırmacılar, Kuzey İrlanda ve merkez İrlanda’daki çeşitli mağaralarda, hepsi açık alanlarda konumlanmış enfekte örümcekler gözlemlediler.
Mantar, iyi bilinen zombi karınca mantarına benzer şekilde hareket eder ve spor dağılımını kolaylaştırmak için konakçının davranışını değiştirir. Ancak, G. attenboroughii’nin örümceklerin beyinlerini etkilediği kesin mekanizma bilinmiyor.
BENZERSİZ DAVRANIŞ
Danimarka Doğa Tarihi Müzesi’nde mikolog olan çalışmanın ortak yazarı Dr. João Araújo, parazit dünyasında bu davranış şeklinin benzersizliğini vurgulayarak, hayvan kontrol eden mantarları anlamak için yeni araştırma fırsatları açtığını belirtti.
Araujo, “Karıncaları, eşek arılarını ve çok az sayıda başka örneği çok iyi biliyoruz. Ama bu farklı bir ailede ve bu yüzden davranış şeklinin yeni bir kaynağı,” dedi ve “Bu, parazit dünyasında çok yaygın olmayan gerçekten ilginç bir şey” diye ekledi.
Mantar, insanlar için bir tehdit oluşturmasa da, örümcek popülasyonlarını düzenleyerek ekosistemde önemli bir rol oynuyor. Araştırmacılar, bu mantarı daha fazla inceleyerek ekolojik etkisini ve bitki koruma ve tıp gibi alanlardaki potansiyel uygulamalarını anlamayı umuyor.
More Stories
Miras Gaspı ve Hüküm Giyen Kardeş
ABD istemedi: Zelenski’nin ‘özel temsilci’ ile basın toplantısı iptal
Türkiye, sağlık turizmindeki liderliğini sağlamlaştırıyor: İngiltere ile stratejik görüşme