İstanbul’un havası kirli yerleri belli oldu. Uzmanlar Azot dioksiti en fazla Aksaray-Beyazıt bölgesinde belirledi

İstanbul’daki Hava Kirliliği Çalışmaları ve Sonuçları

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin, son yıllarda yapılan araştırmalara göre İstanbul’daki hava kirliliğinin ana kaynağının trafik olduğunu belirtti. Ancak hava kirliliğinin bölgesel olarak değişkenlik gösterdiğini ve endüstri bölgelerine yakın alanlardaki endüstriyel faaliyetlerin de önemli bir etkisinin olduğunu söyledi.

Şahin, İstanbul genelinde sürekli izleme yapılan 38 ayrı hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunduğunu ve bu istasyonlarda hava kirletici parametrelerin anlık olarak izlendiğini ifade etti. En kritik parametreler olarak azot oksitler, 10 mikron altı partikül madde (PM10) ve 2,5 mikron altı ince partikül madde (PM2.5) öne çıktı.

2015-2021 yılları arasında yapılan çalışmalar neticesinde, İstanbul genelinde ozon ve karbonmonoksit dışındaki tüm kirletici parametrelerinin yıllık ortalamada azaldığı görüldü. Buna rağmen hava kirliliği sorununun devam ettiğini belirten Şahin, bu konuda dikkat çekici tespitlerde bulundu.

İstanbul’u 4 bölgeye ayırarak 2015-2023 yılları arasındaki kirlilik trendlerini incelediklerini belirten Şahin, yaptıkları araştırmalar sonucunda şu sonuçlara ulaştıklarını belirtti:

  • Avcılar-Beylikdüzü bölgesinde azot dioksit seviyelerinin yaz aylarında arttığı gözlendi.
  • Aksaray-Beyazıt bölgesinde en yüksek azot dioksit seviyeleri tespit edildi.
  • PM10 konsantrasyonları ise Avcılar-Beylikdüzü, Sultangazi ve çevresinde yüksek düzeyde ölçüldü.

Şahin’e göre, Avrupa Yakası’nda hava kirliliği sorunu daha belirgin olarak karşımıza çıkıyor. Kentleşmenin yoğun olduğu alanlarda hava kirliliğinin daha fazla olduğunu söyleyen Şahin, Avrupa kıtasının Asya’ya göre biraz daha fazla hava kirliliği sorunu yaşadığını vurguladı.

Görüldüğü üzere, İstanbul’daki hava kirliliğinin belirlenmesi ve çözüm yollarının araştırılması hala önemini koruyor. Yapılan bu tür çalışmaların sonuçları, şehir planlamasından trafik düzenlemelerine kadar birçok alanda önemli ipuçları sunmaktadır.

Related Posts

Nedim Şener İmamoğlu’nun oluşturduğu ‘rüşvet havuzu’nu anlattı: Yüzde 12’lik komisyonla belediyeyi hortumlamış

Gazeteci Nedim Şener, İBB’nin ve eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karıştığı yolsuzluk ve rüşvet skandalına ilişkin canlı yayında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Şener, yolsuzluk çarkının dönmesini sağlayan ‘rüşvet havuzunu’ anlattı.

Adıyaman Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı!

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı.

Sıcaklıkların artmasıyla suyu çekilmeye başlayan Bafa Gölü’nde kirlilik yaşanıyor

Sıcaklıkların Artmasıyla Kirlilik Başlayan Bafa Gölü İçin Endişe Verici Durum Son dönemde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, Muğla’nın güzelliklerinden biri olan Bafa Gölü’nde su seviyesinde ciddi bir düşüş…

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, yine Atatürk dönemini hedef aldı: ‘Seninki sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti’

“Kanlı 1923 darbesi” ifadesiyle tepki çeken eski AKP Milletvekili, “Yeliz” lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef alan paylaşımda bulundu. Sosyal medyada “Atatürk fotoğraflı” bir kullanıcıya yanıt veren Çamlı, “Seninki sadece Dersim’de 50.000 bebe, yaşlı, kadın Alevi katletti…” dedi.

Böylesi şimdiye kadar ilk kez oldu! CHP’li ve AKP’li vekillerin sokakta slogan savaşı

CHP Milletvekilleri, CHP’li belediyelere yönelik operasyonları protesto etmek için TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında CHP’li vekiller istifa sloganları atarken, AKP’liler ise destek verdi.

Adana’da şeftali hasadı başladı: Don vuran bahçelerde rekolte düştü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan Çukurova bölgesinde zirai don nedeniyle ciddi oranda verim kaybı yaşanan sert çekirdekli meyvelerden şeftalide hasat başladı. Adana’nın Kozan ilçesinde 35 dönümlük …