Toplumun dikkatini çekmek ve insalığı ‘uyandırmak’ için başvurulan aksiyonlar birçok formda ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de örneklerine her geçen gün bir yenisi eklenen, sanat yapıtları üzerinden meydana gelen biçim…
Leonardo da Vinci’nin Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa’sı, Son Akşam Yemeği’nin İngiltere’de sergilenen bir replikası, John Constable’dan Saman Arabası ve Vincent van Gogh’un Ayçiçekleri tablosu iklim aktivistlerinden nasibini alan eserler ortasında.
Neden sanat eserleri
Eserlerin seçimi çok şuurlu. Zira bu eserler, dünya sanat tarihinin ikonik işleri ve müzelerde sergileniyorlar. Müzeler de iktidarların kendilerini temsiliyet yerleridir.
Daha doğrusu müzelerin temel gayesi, içlerinde barındırdıkları etnografik, arkeolojik ya da sanat yapıtlarıyla insanlığı ortak bir paydada buluşturmaktır.
İklim aktivistleri ünlü sanatkarların yapıtlarına karşı bu aksiyonları yaparken, muhtemelen bunu toplumsal bir hareket olarak zihinlerinde kurgulayarak gerçekleştiriyorlar.
Tarih sıralamasına nazaran saldırılar
01 Temmuz 2022
İngiltere’nin başşehri Londra’da bulunan Courtauld Gallery’deki Vincent van Gogh standına gelen iki iklim aktivisti, ellerini yapıştırıcıyla Van Gogh’un 1889 tarihli Peach Trees In Blossom (Çiçek Açmış Şeftali Ağaçları) tablosunun çerçevesine yapıştırdı.
05 Temmuz 2022
Çevreci küme Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) üyesi iki iklim aktivisti, İngiltere’nin başşehri Londra’da bulunan Ulusal Galeri’de sergilenen John Constable’e ilişkin görüntü resmi “The Hay Wain”in (Saman Arabası) çerçevesine ellerini yapıştırdı.
06 Temmuz 2022
İngiltere’nin başşehri Londra’da bulunan Kraliyet Akademisi’ne gelen beş iklim aktivisti, Leonardo da Vinci’nin öğrencisi Giampietrino tarafından 1520’lerde yapıldığına inanılan Son Akşam Yemeği yapıtının kopyası olan tablonun çerçevesine ellerini yapıştırdı.
10 Ekim 2022
Avustralya’nın Melbourne kentinde “Yok Oluş İsyanı” adlı aktivist küme üyesi iki kişi, Victoria Ulusal Galeri’de sergilenen Pablo Picasso’ya ilişkin “Kore’de Katliam” isimli yapıta ellerini yapıştırdı.
14 Ekim 2022
İngiltere’nin başşehri Londra’da, “Just Stop Oil ” (Sadece Petrolü Durdurun) isimli çevreci kümeden iki üye, National Gallery’de sergilenen Vincent van Gogh’a ilişkin “Ayçiçekleri” tablosuna domates çorbası fırlattı.
23 Ekim 2022
Almanya’da Letzte Generation (Son Kuşak) isimli çevreci küme üyesi iki aktivist, Potsdam kentindeki Barberini Müzesi’ndeki Fransız ressam Claude Monet’in “Les Mueles” (Tahıl Yığını) isimli yapıtına patates püresi attı.
24 Temmuz 2022
İtalya’nın Floransa kentinde iklim aktivistleri, fosil yakıt kullanımını protesto etmek için ellerini Rönesans ressamı Sandro Botticelli’nin “Primavera” isimli tablosuna yapıştırdılar.