Ticaret Bakanlığı Tarafından EİDS Kademeli Olarak Hayata Geçiriliyor
Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), aşamalı bir şekilde uygulanmaya başlıyor. Artık yetki belgesi olmayan galerilerin araç ilanı vermesi 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren yasaklandı. Ayrıca, konsinye araç satışlarında, araç sahibinin e-Devlet üzerinden yetki vermesi şart hale gelmiştir.
Şu an için sistem 2023 ve sonrası model araçları kapsamaktadır ancak yakın bir zamanda tüm araçları içine alacaktır.
TÜM ARAÇLARI KAPSAYACAK
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, Haber Glo9bal’den Sibel Gülersöyler’e yaptığı açıklamada, kimlik doğrulama uygulamasının ardından, yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan vermesinin 1 Nisan’da sona ereceğini belirtti.
Ertemel, “7 Nisan itibariyle konsinye olarak adlandırdığımız üçüncü kişilere ait araçların satış öncesinde, araç sahibinin, satış ve pazarlama sorumluluğunu üstlenen işletmeye kendi e-devlet hesabı üzerinden yetki vermesi gerekecek. Öncelikle 2023 ve sonrası model araçlar için zorunlu olan bu uygulama, ilerleyen dönemde tüm araçlar için geçerli olacak” dedi.
Söz konusu sistem, 2025 yılında tüm araçları kapsayacak şekilde planlanmış olup kademeli olarak devreye alınacaktır.
“SAHTE İLAN VE DOLANDIRICILIĞA KARŞI CAYDIRICI”
EİDS’nin sahte ilan ve dolandırıcılık girişimleri açısından oldukça faydalı ve caydırıcı bir uygulama olduğunu vurgulayan Ertemel, “Son günlerde sahte ilan kökenli dolandırıcılık olayları artık ortadan kalktı.” şeklinde konuştu. e-devlet üzerinden yetkilendirme sayesinde, kayıt dışı ticaretin izlenmesine ve tespit edilmesine katkı sağlayacağını belirten Ertemel, “Ayrıca, yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan verememesi, sektörün kalitesini artıracak ve yetki belgesinin önemini yükseltecek bir uygulama olacaktır.” yorumunu yaptı.
Ertemel, düşüncelerini şu şekilde tamamladı: “İlan öncesinde yapılan bakım, temizlik, ekspertiz gibi işlemler sonrasında, verilen yetkinin iptal edilmesi veya farklı işletmelere devredilmesi gibi süreçlerde mali anlaşmazlıklar yaşanabilir.”
Yetki belgesiz ilan vermenin olumlu sonuçlarından bahseden Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, 2 yıldır uygulanan kiralık daire sisteminin ilanlarını düzenlediğini belirtti. İş yerleri ve kiralık araçların da artık ilan doğrulama sistemine dahil olmasıyla ilgili konuşan Tetik, “Bu uygulama, profesyonellerin devreye girdiğini gösteriyor. Malesef gayrimenkul sektörü denetime kapalı ve insanlar manipülatif fiyatları rahatlıkla belirleyebiliyorlar. Benzer şekilde ticari anlaşmalarda da benzer bir uygulama olması güzel çünkü gayrimenkuller açısından da bu uygulamanın genişletileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
Tetik, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Tüm satılık argümanların bu sistemin içine gireceğini görmekteyiz ve sektörün denetime tabi olmadığı sürece kötüye kullanılabileceğini belirtmek önemlidir. Yeni sistem, sektördeki yanıltıcı ilanlardan kaçınmayı sağlayacak ve sadece yetkililerin ilan vermesine izin verecektir. Bu uygulamanın denetime tabi olması kritik önem taşımaktadır.”
More Stories
İstanbul’da yaşamanın bedeli asgari ücreti 4’e katladı
Yılın ilk çeyreğinde 59,7 milyon dolarlık fıstık ihracı
İktisatçı Esfender Korkmaz açıkladı: 2005’teki 200 TL için 28 banknot taşınması gerekiyor