Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

Jandarma Kuruluş Tarihi: Jandarma 186 yaşında! İşte Jandarma Günü mesajları 2025

Jandarma 186 yaşında! Jandarma Teşkilatının 186’ncı kuruluş yıl dönümünü bugün kutlanıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Teşkilatının 186. kuruluş yıl dönümünü kutladı. İzmir İl Jandarma Komutanlığı’nın Sualtı Arama Kurtarma (SAK) timleri, jandarma teşkilatının 186. kuruluş yıl dönümünü su altında açtıkları pankartla kutladı. Dalgıç jandarmalar, Karaburun açıklarında 2016 yılında yapay resif olması amacıyla batırılan 9 Eylül vapuruna dalış gerçekleştirdi. Yaklaşık 30 metre derinlikte bulunan vapurun burun kısmında, “Kanun Ordusu Jandarma 186 Yaşında” yazılı pankart açıldı. Ekipler, su altında Türk bayrağı ve Atatürk portresi de açarak saygı duruşunda bulundu. İşte Jandarma Kuruluş Tarihi ve Jandarma Günü mesajları 2025

14 Haziran Dünya ne günü? Gönüllü Kan Bağışçıları Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

Her yıl 14 Haziran, dünya genelinde hayat kurtaran bir iyilik hareketine adanmış özel bir gün olarak kutlanıyor: Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü. Kan bağışının hayati değerini vurgulayan bu gün, gönüllü bağışçıların fedakârlığını onurlandırırken, güvenli kan ihtiyacına dikkat çekiyor. Peki,14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

Yunanistan’ın en sevilen sanatçılarından Konstantinos Argiros, 9 Temmuz’da İstanbul’da sahne alacak

Yunanistan’ın en sevilen sanatçılarından Konstantinos Argiros, 9 Temmuz’da İstanbul’da sahne alacak

DGS 2025 ne zaman? ÖSYM sınav takvimini açıkladı! Dikey Geçiş Sınavı DGS sınav günü ve tarihi

DGS 2025 ne zaman? İki yıllık ön lisans bölümlerinden 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmak isteyen öğrenciler merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki ÖSYM tarafından sınav takviminin açıklanmasının ardından merak edilip araştırılan “DGS 2025 ne zaman?” sorusu da cevabını bulmuş oldu. Peki, DGS sınav başvuruları ne zaman? 2025 DGS ne zaman? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Bugün Resmi Gazete kararları 12 Haziran 2025 | Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Yapı Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı!

12 Haziran Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32924 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Öte yandan Beykoz Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanı Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 12 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU: İşsizlik maaşına nasıl başvurulur? 2025 işsizlik maaşı başvuru şartları ve detayları

İşsizlik maaşı başvuruları, İŞKUR birimine şahsen gidilerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanıyor. İşte, İŞKUR işsizlik maaşı nasıl alınır ve başvuru şartları neler sorusunun cevabı