Tüketici indirime koştu

24 Kasım Black Friday (Muhteşem Cuma) gününde tüm dünyada ve Türkiye’de gerek AVM’lerde gerekse e-ticarette satış rekorları kırıldı. Özellikle AVM’lerde tüm gün boyunca yapılan indirimler izdihama neden oldu. IdeaSoft CEO’su ve TOBB e-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, “11 Kasım’da Bekarlar Günü, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Alışveriş Cuması ile 27 Kasım Siber Pazartesi etkisi bir araya geldi. Kasımda e-ticaret sitelerindeki alışveriş oranları neredeyse tüm sektörlerde arttı. Bu artış ve yapılan indirimlerle birlikte, Türkiye genelinde kasım ayında yaklaşık 300 milyar TL değerinde alışveriş gerçekleşti. Bu ay, geçen yılın aynı dönemine göre birçok kategoride yüzde 120’nin üzerinde toplam hacim artışı gözlemliyoruz” dedi.

YÜZDE 100 BÜYÜME

Seyhun Özkara, en çok siparişin alındığı 24 Kasım’da en fazla satışın kozmetik, elektronik ve giyim sektörlerinde gerçekleştiğinin altını çizdi. Özkara, “İstanbul, Ankara ve İzmir en çok sipariş verilen iller olurken, en çok satış yapılan saat aralığı 20:00-24:00 olarak öne çıktı. Geçtiğimiz seneye kıyasla, 24 Kasım özelinde e-ticaret üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde yaklaşık yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme gözlemleyebiliyoruz. Bunun yanında, enflasyonun etkisiyle temel ihtiyaç malzemeleri, indirimlerin de etkisiyle yoğun olarak tercih edildi” bilgisini verdi.

YÜZDE 70 ARTIŞ

Ödeme altyapısı sağlayan iyzico, tarafından açıklanan verilere göre de platforma üye iş yerlerindeki işlem hacmi geçen yıla kıyasla yüzde 70 arttı. Bu dönemde ortalama sepet tutarı ise yüzde 75.6’lık artış göstererek 652 TL’den 1.145 TL’ye yükseldi. Dijital cüzdan olan iyzico ile Öde’nin ortalama sepet tutarı geçen sene 1.072 TL iken, bu sene 2 bin TL’ye yükselerek geçen yıla göre yüzde 86.3 artış gösterdi. Bu yılki gerçekleşen alışverişlerde kredi kartı kullanımı geçen yıla göre 1.2 puan artarak yüzde 60’a ulaştı. Tüketicilerin bu yıl tek çekim ile ödeme oranı yüzde 75 iken taksitli işlem oranı yüzde 25 oldu. Bu taksit işlemlerinin yüzde 76’sı ise 3 taksitle gerçekleşti.

GIDA İKİYE KATLADI

Bu yıl işlem penetrasyonu bakımından gıda kategorisi geçen yıla göre iki kat artarak yüzde 110 arttı. İlk sırada ise giyim kategorisi yer aldı. Cinsiyet dağılımına bakıldığında Black Friday’de işlem hacminin yüzde 61.3’ünü kadınlar, yüzde 38.7’sini ise erkekler gerçekleştirdi. Kadınların gerçekleştirdikleri işlemlerde iyzico ile Öde’yi erkeklere göre 1.23 kat daha fazla kullandığı dikkat çekti. Kadınlar sırasıyla; hazır giyim, kozmetik ve çocuk, bebek kategorilerinde öne çıkarken erkekler ise; bilgisayar, donanım, yazılım ve otomotiv parçası kategorilerinde alışveriş yaptı.

GİYİMDE VE AYAKKABIDA ENFLASYON YÜZDE 40

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon verilerine göre tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 61.36 olmuştu. Buna göre giyim ve ayakkabı kategorisindeki artış ekimde yıllık bazda yüzde 39.15, ev eşyası kategorisinde ise yüzde 60.96, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış ise yüzde 71.99 olmuştu. Ayrıca ekim ayında farklı kategorilerdeki artışlara bakıldığında yüzde 13.73 ile giyim ve ayakkabı başı çekmişti. Tüketiciler de bu artışlardan korunmak için indirim dönemindeki uygun fiyatlı seçeneklere yöneldi.

ABD’DEN REKOR GELDİ

Adobe Analytics raporuna göre, ABD’de Black Friday e-ticaret harcamaları geçen yıla göre yüzde 7.5 artışla 9.8 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Adobe raporuna göre, Kara Cuma’nın en çok satan kategorileri akıllı saatler ve televizyonlar gibi elektronik ürünler ile oyuncaklar ve oyunlar oldu. Adobe Analytics, alışveriş yapanların Siber Pazartesi günü de geçen yıla göre yüzde 5.4 artışla rekor düzeyde 12 milyar harcayacağını tahmin ediyor.

AMERİKA’DA 110 DOLAR

MasterCard ise cuma günü e-ticaret satışlarının yıllık bazda yüzde 8.5, mağaza içi satışların ise yüzde 1.1 arttığını açıkladı. ABD’de Shopify da, satıcıların cuma günü toplam 4.1 milyar dolarlık satışla rekor kırdığını belirtti. En popüler ürün kategorileri de giyim, kişisel bakım ve mücevher olurken ortalama sepet fiyatı 110 dolar oldu.

İNDİRİM OYUNU İDDİASI

İndirim haftasında bazı markaların gerçek indirim yapıp yapmadığı ise tartışma yarattı. Özellikle sosyal medyada paylaşılan bazı görsellerde markaların etiket oyunu yaptığı ve aynı fiyata sattığı ürünü indirimliymiş gibi gösterdiği iddia edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir