Yatırım durgunluğa kredi takibe takıldı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Kredi Sorunları Devam Ediyor

Ani daralan ihracat pazarları ve Türkiye’de devam eden kur politikası, tekstil ve hazır giyim sektöründe işçilik başta olmak üzere maliyetleri artırıyor. Kredilerin arttığı bu süreçte son 2 yılda takibe düşen kredilerde yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Pandemi döneminde ihracatın artmasıyla birlikte sektörde borçlar da katlanarak arttı.

YATIRIM DA KREDİ DE GERİ DÖNMEDİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektörde borçluluk durumunun uzun süredir devam ettiğini ve 2022 sonrasında sektörde değişiklikler yaşandığını belirtti. 2022’de ihracatın arttığını ancak 2023’te yaşanan yavaşlama ile kredilerin de yavaşladığını dile getiren Kaya, sektördeki durumu şu şekilde özetledi: “Firmalar, bina, teknoloji ve ar-ge gibi alanlara yaptıkları yatırımların karşılığında krediler çektiler. Ancak 2023 ikinci yarısında başlayan yavaşlama ile krediler geri dönmedi. Para kazanamıyoruz ve borçlanıyoruz. Bunun sonucunda takibe düşen alacaklar artacak gibi görünüyor.”

Tekstilde Yatay, Hazır Giyimde Düşüş

Son verilere göre, 2023’te 19.2 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörü, 2024’te yüzde 6.9’luk bir düşüşle 17.9 milyar dolarlık ihracatla kapatırken, tekstil sektörü ise 2023’te 9.5 milyar dolar olan ihracatını küçük bir kayıpla 9.4 milyar dolara indirdi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün dünya pazarındaki payının arttığını ve konkordato süreçlerinin piyasayı etkilediğini belirtti. Öksüz, sektörün 2024’te dip yaptığını ve 2025’te bir toparlanma beklediklerini ifade etti.

Maliyetler Arttı, Krediler Ödenemedi

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, pandemi döneminde talebin arttığını ve pek çok firmanın yatırım yaptığını belirtti. “Bu dönemde makine yatırımları arttı ve bunların büyük kısmı kredi ile yapıldı. Sektörde düşük kâr marjları olduğu için firmalar maliyetlere karşı çok çalışmak zorunda kaldı. Kredileri ödemek için kâr elde etmek gerekiyor” diyen Öksüz, sektördeki yatırımların borçluluğu artırdığını vurguladı.

Related Posts

Bitlis’te Tekstil İstihdamı Artıyor

Bitlis’te devlet destekli yatırımlarla tekstil sektöründe 13 bin kişi istihdam ediliyor.

Emekli ve memur eski rakama göre hesap yapmasın: Temmuz ayında yapılacak maaş zammı bu şekilde belirlenecek

Milyonlarca emekli ve memur, temmuz ayında alacakları maaş zammını merak ediyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam farkı doğrudan enflasyon verileriyle belirlenecek. Memur ve memur emeklilerinin zam oranı ise toplu sözleşme payı ve enflasyon farkı dikkate alınarak hesaplanacak.

Marble İzmir’den yabancı katılımcı ve alıcılar da memnun kaldı

İzmir’in dünya markası Marble İzmir, her yıl dünya ticaretinin önemli buluşma noktalarından biri oluyor.

Otomotiv üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 9 azalarak, 344 bin 120 olarak gerçekleşti.

İmamoğlu kesintisi VPN’e sığındırdı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı gün uygulanan internette bant daraltma işlemiyle vatandaş VPN’e koştu. Uzmanlar ücretsiz uygulamalara karşı uyardı.

İşte rekorlar kıran altında son durum

Küresel risklerin artması altın fiyatlarına yaradı. Yaklaşık 2 haftalık durgunluk ve ardından geri çekilmenin ardından fiyatlar yeniden rekor kırdı. Piyasaların kapalı olduğu hafta sonunda gram altın kuyumcularda 4036 liradan satılıyor.